Doorgaan naar hoofdcontent

Brede blik of scan zicht

"Scan zicht" ik weet niet eens of deze uitdrukking bestaat maar zo noem ik het vaak als mensen niet verder kijken dan de breedte van hun gsm scherm. Daar is zoveel informatie vanaf te lezen maar de meesten "scannen" alleen de koppen van de tekst en verdiepen zich nauwelijks in hetgeen er onder, boven, links of rechts staat.
Ik wil niet beweren dat ik wel alles lees maar in het echte leven, en daarmee bedoel ik als ik opkijk van mijn scherm, heb ik zeker een brede blik.
"vroeger" ja daar is het woord weer, als ik met mijn moeder op stap ging voor een wandeling of gewoon voor de boodschappen, kon het gebeuren dat ze plots uit het niets voorover boog omdat ze ergens tussen een tegel of in de berm van de weg een miertje of een piertje zag of een, voor haar interessant blommetje, dat van dichtbij bekeken moest worden. Als kind vond ik dat vaak irritant of zelfs gênant als ze dan jubelend met de kont omhoog blij stond te wezen om, in mijn beleving, niets bijzonders.
Als we met de auto op weg waren werd het grootste gedeelte van de reis (bijna ieder weekend naar de camping in Brabant) gevuld met uitleg over alles wat er onderweg te zien was en de daarbij behorende anekdotes, op de één of andere manier was het rustgevend en vertrouwd en achteraf gezien ook zeer leerzaam. Natuurlijk besefte ik me dit toen helemaal nog niet maar naarmate ik ouder wordt en de wereld om me heen digitaal zie ontwikkelen wordt ik me daar steeds bewuster van. Zo en passant heb ik veel meegekregen als kind over de natuur, religies, gewoontes, cultuur maar vooral communicatie met de mensen om je heen. Wees vriendelijk, zeg altijd goedendag als je ergens binnenkomt wees beleefd en toon interesse. Het is een kleine greep uit de omgangsetiquette maar wel één van de belangrijkste in mijn optiek.
Ik merk dat als je tegenwoordig ergens binnenkomt waar kinderen deel uit maken van het gezin deze zelden of nooit opkijken laat staan je begroeten, mits één van de ouders hen daartoe aanspoort wat overigens zelden gebeurt. Verdiept in een computerspelletje, de tv of een ander rechthoekig scherm waar licht en geluid uit komt kan er in het gunstigste geval een geïrriteerd "HOI" uitgeperst worden.
Nu snap ik best dat ze niet op springen om mij dol enthousiast om de nek te vliegen maar een oprechte blik van aandacht, nieuwsgierigheid of herkenning zou toch een stuk aangenamer zijn.
Ook in de meeste winkels heb ik vaak het gevoel teveel te zijn, niet alle gelukkig maar toch vaker dan me lief is. "Hebben we niet", "als het daar niet ligt is het er niet", "nee dat moet JE even online bestellen" zijn van die kreten die ik dagelijks hoor en die me, als ik een slechte dag heb, woest kunnen maken, "neee, vooral niet even verder kijken, doe geen moeite hoor ik ben maar een klant, sorry dat ik probeer vriendelijk te zijn" zijn dan de antwoorden die ik in mijn hoofd geef. Ik weet wel dat ik nu misschien een beetje erg zwart wit ben maar ik mis de gezellige conversatie die je "vroeger" met onbekenden en bekenden kon hebben zomaar op straat, bij de bushalte en in de winkels.
Klant was koning en dat voelde je ook, de dienstbaarheid was meestal oprecht en gemeend.
Gelukkig ben ik nogal eigenwijs en blijf stug volharden in mijn manier van communiceren en als je er maar genoeg energie in stopt komen er heus leuke reacties terug maar het blijft wel werken en soms heb ik het idee dat de mensen in het algemeen er meer mee zouden moeten doen om alles leefbaar te houden. We hebben elkaar nodig, een mobieltje legt geen arm om je heen als je verdriet hebt, een tablet raapt je niet op als je bent gevallen die geeft alleen de filmpjes weer van de mensen die hebben vastgelegd dat je onderuit ging zodat het grootste gedeelte van de bevolking zich slap kan lachen om jouw stommiteit. Ja ik lach soms ook om dat soort filmpjes maar pas nadat ik eerst iemand van de straat heb geplukt, getroost of samen met het slachtoffer heb gelachen en gepraat. Ja, een "scan zicht" kun je ook gebruiken door om je heen te kijken met een brede blik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Karnemelkse pap met havermout

Oh, gatsie, karnemelkse pap. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd zie en ruik ik nog de lucht van karnemelkse pap. Ook later als ik mijn ouders zag genieten van dit goedje liepen de rillingen over mijn rug maar goed smaken verschillen en er zullen ongetwijfeld nog steeds mensen zijn die denken oh ja das waar, dat was lekker! Voor die mensen stap ik even over mijn schaduw (ik ben geen egoïst) het recept uit grootmoeders kookboek. 1 1/4 ltr. karnemelk - 150 gram havermout of boekweitgrutten - 1/2 theelepel zout. breng de karnemelk aan de kook onder af en toe roeren, strooi er het zout in en de havermout of boekweitgrutten en laat ze op een zacht vuur onder roeren 1/2 uur koken. Geef ze met stroop of met suiker.

Verjaardag

Verjaardagen, ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Ik hou op de één of andere manier wel altijd een kalender bij van de verjaardagen tenminste een digitale dan want zo'n klassiek geval dat op de WC hangt is niet echt mijn ding. Toch lees ik hem altijd als ik bij mensen ben die hem nog steeds hebben hangen en gek genoeg zoek je dan altijd even snel naar de maand waarin jezelf jarig bent om te controleren of je genoteerd staat. Ik durf te wedden dat ik daar de enige niet in ben die dat doet. Sommigen zetten symbolen bij de namen 2 ringen staan voor de trouwdag, en een kruisje voor de sterfdag. Ik vraag me altijd af waarom?!! het bijhouden van verjaardagen is al een klus op zich maar als je ook de rest nog moet onderhouden heb je er zowat een dagtaak aan. Of zou het zo zijn dat je niet telkens een nieuwe kalender wilt kopen en alles overschrijven? het is niet netjes om een vette streep te zetten door iemands naam als deze is overleden dus een subtiel kruisje is dan de oplossin

Oliebollen stress of traditie?

Zo nog even op de valreep van 2019 een "weet je nog van toen" verhaaltje. Toegegeven ik blijk dus niet zo'n hele regelmatige blogger te zijn maar laat dat dan maar mijn goede voornemen voor 2020 worden. Goede voornemens, pff.. w ie dat ook bedacht heeft. Ja ze zijn zo gemaakt maar waarmaken is toch een verhaal op zich. Daarom neem ik me meestal voor geen goed voornemen te hebben en dat lukt bijna altijd. Mijn blog gaat deze keer over het bakken van oliebollen, een lange traditie die er gelukkig nog is, de meesten traditie die ons kikkerlandje rijk was zijn verdwenen of staan op het punt om zeep te worden geholpen door de vele azijnpissers (vergeef me deze uitdrukking maar ik heb er geen ander woord voor) die ons land rijk is. Nee ik ga nu niet opsommen wat we niet meer hebben maar wat we nog wel hebben en dat zijn de "Oliebollen". Grote, kleine, vette en erg vette, knapperig of slap ieder heeft zo zijn of haar voorkeur voor deze traditionele bal. Als

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *