Doorgaan naar hoofdcontent

Lege straten en winkels

Daar ben ik weer, lang geleden maar ik had net als velen weinig tijd. Nu met het corona virus is dat probleem opgelost. Helaas is het geen leuke reden waardoor ik meer tijd heb om dit soort dingen te doen. De hele wereld ligt overhoop de straten worden steeds leger, mensen vermijden elkaar uit angst voor besmetting, de ouderen zijn zo mogelijk nog eenzamer aan het worden en dit alles leid ook nog eens tot hamstergedrag bij velen. Het is een raar fenomeen zo'n pandemie. Zelf heb ik, godzijdank, nooit een oorlog meegemaakt maar uit de verhalen door de jaren heen van mensen die dat wel hebben zie ik toch overeenkomsten. De vele verpleegkundigen, artsen en verzorgende zijn nu de verzetsstrijders tegen een onzichtbare vijand, politici, politie en vele andere deskundigen proberen ons te beschermen tegen een kwaad dat onbekend is. Griezelig maar tegelijkertijd ook mooi om te zien dat het mensen ook verbroedert. In Italië zingen de mensen elkaar vanuit hun huizen toe om elkaar moed in te "zingen", in Nederland worden de eerder genoemde "verzetsstrijders" bedankt en aangemoedigd door een landelijk applaus en spandoeken met dankbetuigingen dit alles en meer geeft me toch een warm gevoel. Misschien was het ergens wel nodig om ons bewust te maken van veel dingen waar we in het normale leven aan voorbij razen omdat alles groot, groter grootst en snel, sneller, snelst moest. We worden nu allemaal teruggefloten en gedwongen na te denken over wat nu eigenlijk belangrijk is in het leven.
Omdat de wereld een beetje stil staat wordt hij ook kleiner waardoor je meer overzicht krijgt over dingen die in je directe omgeving gebeuren.
We zijn lege straten, er rijden minder auto's, je kunt niet zomaar naar de winkel om van alles te kopen en vaak heb ik dan ook een dejavu.
Als klein meisje kon ik al genieten van de spaarzame keren dat ik tussen  mijn ouders in mee mocht naar de "grote stad" niet dat ik in een dorp woonde, ik ben een geboren en getogen Rotterdammert, maar omdat er maar 1 groot winkelcentrum was in het hart van de stad. Niet dat we dan van alles gingen kopen want daar was eenvoudigweg geen geld voor maar al die grote etalage's bekijken, de geur van de parfumafdeling in het warenhuis, de spannende roltrap, de eindeloos lange lijnbaan waren in mijn kinderogen heel bijzonder. En ook al kreeg je niets behalve misschien een nieuw setje ondergoed omdat je dat nu eenmaal nodig had, je had de dag van je leven. Ook omdat je met beide ouders op stap was.
De straten waren ook beduidend leger dan tegenwoordig het geval is. Auto's waren in de minderheid en parkeerplaatsen te over.
Buiten stonden buren met elkaar te kletsen, kinderen speelde tikkertje op straat en dat sfeertje zie ik nu weer. Ik woon inmiddels allang niet meer in Rotterdam maar in een klein dorp en daar is het gelukkig vaak zo maar toch zie ik in de grotere plaatsen door heel het land dit weer terug. Oké, we hebben geen gebrek aan voedsel of energie op dit moment maar het besef dat we een lange tijd de behoefte aan saamhorigheid hebben genegeerd door het snelle leven maakt dat we nu voelen hoe nodig we dat hadden.
Ik hoop dat het virus snel onder controle komt of verdwijnt maar tevens hoop ik dat wat we nu beleven ons weer even met beide benen op de grond zet en dat we er, met elkaar, iets moois van gaan maken in de nieuwe samenleving die volgt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Karnemelkse pap met havermout

Oh, gatsie, karnemelkse pap. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd zie en ruik ik nog de lucht van karnemelkse pap. Ook later als ik mijn ouders zag genieten van dit goedje liepen de rillingen over mijn rug maar goed smaken verschillen en er zullen ongetwijfeld nog steeds mensen zijn die denken oh ja das waar, dat was lekker! Voor die mensen stap ik even over mijn schaduw (ik ben geen egoïst) het recept uit grootmoeders kookboek. 1 1/4 ltr. karnemelk - 150 gram havermout of boekweitgrutten - 1/2 theelepel zout. breng de karnemelk aan de kook onder af en toe roeren, strooi er het zout in en de havermout of boekweitgrutten en laat ze op een zacht vuur onder roeren 1/2 uur koken. Geef ze met stroop of met suiker.

Verjaardag

Verjaardagen, ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Ik hou op de één of andere manier wel altijd een kalender bij van de verjaardagen tenminste een digitale dan want zo'n klassiek geval dat op de WC hangt is niet echt mijn ding. Toch lees ik hem altijd als ik bij mensen ben die hem nog steeds hebben hangen en gek genoeg zoek je dan altijd even snel naar de maand waarin jezelf jarig bent om te controleren of je genoteerd staat. Ik durf te wedden dat ik daar de enige niet in ben die dat doet. Sommigen zetten symbolen bij de namen 2 ringen staan voor de trouwdag, en een kruisje voor de sterfdag. Ik vraag me altijd af waarom?!! het bijhouden van verjaardagen is al een klus op zich maar als je ook de rest nog moet onderhouden heb je er zowat een dagtaak aan. Of zou het zo zijn dat je niet telkens een nieuwe kalender wilt kopen en alles overschrijven? het is niet netjes om een vette streep te zetten door iemands naam als deze is overleden dus een subtiel kruisje is dan de oplossin

Oliebollen stress of traditie?

Zo nog even op de valreep van 2019 een "weet je nog van toen" verhaaltje. Toegegeven ik blijk dus niet zo'n hele regelmatige blogger te zijn maar laat dat dan maar mijn goede voornemen voor 2020 worden. Goede voornemens, pff.. w ie dat ook bedacht heeft. Ja ze zijn zo gemaakt maar waarmaken is toch een verhaal op zich. Daarom neem ik me meestal voor geen goed voornemen te hebben en dat lukt bijna altijd. Mijn blog gaat deze keer over het bakken van oliebollen, een lange traditie die er gelukkig nog is, de meesten traditie die ons kikkerlandje rijk was zijn verdwenen of staan op het punt om zeep te worden geholpen door de vele azijnpissers (vergeef me deze uitdrukking maar ik heb er geen ander woord voor) die ons land rijk is. Nee ik ga nu niet opsommen wat we niet meer hebben maar wat we nog wel hebben en dat zijn de "Oliebollen". Grote, kleine, vette en erg vette, knapperig of slap ieder heeft zo zijn of haar voorkeur voor deze traditionele bal. Als

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *