Ondanks dat de media ons tegenwoordig bombardeert met allerlei culinaire hoogstandjes die je thuis kunt uitvoeren is het maken van gewone "bruine jus" voor de meesten toch een uitdaging op zich. Natuurlijk zijn er makkelijke pakjes, zakjes en potjes waar je water bij kiept en voilá maar het is toch niet de smaakvolle jus die "vroeger" over je lekkere kruimige aardappel droop. In mijn moeders kookboek uit de jaren 40 vond ik de oplossing:
1 grote ui - 40 gr. vet of boter - 50 gr. bloem - 4 kleine kopjes water - 1 bouillonblokje - wat zout.
Snipper de ui fijn en bak ze zachtjes lichtbruin in het vet of de boter. Neem ze er uit en doe ze in het water. Doe de bloem in het vet en laat deze onder roeren bruin branden. Voeg het water toe, het zout en het bouillonblokje. Laat het sausje onder roeren nog even doorkoken.
Eet smakkelijk!
Oh, gatsie, karnemelkse pap. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd zie en ruik ik nog de lucht van karnemelkse pap. Ook later als ik mijn ouders zag genieten van dit goedje liepen de rillingen over mijn rug maar goed smaken verschillen en er zullen ongetwijfeld nog steeds mensen zijn die denken oh ja das waar, dat was lekker! Voor die mensen stap ik even over mijn schaduw (ik ben geen egoïst) het recept uit grootmoeders kookboek. 1 1/4 ltr. karnemelk - 150 gram havermout of boekweitgrutten - 1/2 theelepel zout. breng de karnemelk aan de kook onder af en toe roeren, strooi er het zout in en de havermout of boekweitgrutten en laat ze op een zacht vuur onder roeren 1/2 uur koken. Geef ze met stroop of met suiker.
Reacties
Een reactie posten