Zondag, zo’n lekkere "hangdag". Sinds kort hebben we dat een beetje als gewoonte aangenomen om die dag niets te hoeven, te moeten of te willen. Gewoon lekker op je gat zitten zonder schuldgevoel en ik moet zeggen het bevalt uitstekend.
Gek, maar op de één of andere manier heb ik heel lang een hekel aan de zondag gehad en geen idee waarom eigenlijk. Als kind was dat juist een fijne dag, zeker in de herfst en winter periode, omdat we dan niet naar de camping gingen maar gewoon lekker thuis waren met het hele gezin en iedereen bezig was met leuke dingen. Mijn moeder prutste wat achter het naaimachine, meestal om voor mij iets te maken voor de verkleeddoos, mijn vader fröbelde ook allerlei leuks en mijn broer was …….., vreemd daar kan ik me niet eigenlijk niet zoveel van herinneren. Niet zo gek want hij is 11 jaar ouder als ik dus die zal wel op stap zijn geweest met zijn vrienden in die tijd. Maar hoe dan ook het was altijd gezellig, koffie met iets lekkers, Exota limonade, pelpinda’s en rommel door het hele huis want niets moest alles kon. Ik weet dus ook niet waar het is fout gegaan dat ik de zondag niet meer leuk vond. In mijn “volwassen” leven gebruikte ik die dag, als we geen afspraken hadden, als poetsdag. Ook niet echt een grote hobby van me maar door het combineren van die twee dingen voelde ik me vaak toch weer beter. Een mens zit raar in elkaar.
Nu, vele jaren later kan ik genieten van de zondag, ontbijt op bed, bingewatchen op Netflix, spelletjes spelen op de computer, whatsappen met vrienden en kennissen, maaltijd bestellen online, digitale foto’s bekijken door ze naar de TV te streamen en soms, als ik er echt zin in heb……huishoudelijke taken. Ja, inmiddels hou ik weer van de zondag en weet niet of het “Vroeger” leuker was.
Oh, gatsie, karnemelkse pap. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd zie en ruik ik nog de lucht van karnemelkse pap. Ook later als ik mijn ouders zag genieten van dit goedje liepen de rillingen over mijn rug maar goed smaken verschillen en er zullen ongetwijfeld nog steeds mensen zijn die denken oh ja das waar, dat was lekker! Voor die mensen stap ik even over mijn schaduw (ik ben geen egoïst) het recept uit grootmoeders kookboek. 1 1/4 ltr. karnemelk - 150 gram havermout of boekweitgrutten - 1/2 theelepel zout. breng de karnemelk aan de kook onder af en toe roeren, strooi er het zout in en de havermout of boekweitgrutten en laat ze op een zacht vuur onder roeren 1/2 uur koken. Geef ze met stroop of met suiker.
Tijden veranderen hè, geniet van je zondagen (en andere dagen).
BeantwoordenVerwijderen